quiche de tomàquet i tonyina

Recepta de la Raquel i sempre, sempre triunfes quan la serveixes !

Folreu un motllo, prèviament engreixat i enfarinat, amb pasta brisa (o la feu o la compreu, queda bona de les dues maneres). Talleu tomàquets, ben vermells i més aviat durs, a llesques d'1 cm aprox amb les quals folreu la base de la pasta (tapeu els forats que quedin sense amb bocins de tomàquet). Espolseu amb orenga. Afegiu-hi força tonyina en conserva ben escorreguda de manera que quedi el tomàquet ben amagat. En un bol, bateu 3 ous + un polsim de sal + un polsim de pebre + un potet de 200 ml. de crema de llet (de vegades, en comptes de crema de llet li he posat gairebé tota una llauna de llet evaporada Ideal). Aboqueu aquesta barreja sobre la quiche, repartiu per sobre una mica de formatge ratllat (a mi m'agrada l'emental) i enforneu fins que la pasta estigui cuita.

pastís de formatge

Sílvia, aquí la tens ! la recepta del pastís de formatge que em va passar una amiga mig americana.

Folreu un motllo prèviament "enmantegat" i enfarinat amb pasta brisée (que tingui un punt dolç: només cal afegir-hi una cullerada de sucre quan la feu... i si la compreu feta, doncs, passa rès !). Prepareu el farcit amb: 250 grs. de Speisequark + 70 grs. de mantega fosa + 50 grs. de panses remullades prèviament en rom i escorregudes + 2 rovells + 100 grs. de sucre i 1/2 llimona ratllada + les clares a punt de neu

Ompliu el motllo de pasta amb aquesta crema, enforneu el pastís uns 30 minuts. Podeu decorar-lo abans d'enfornar amb merengue de llimona.

... com que no tenia temps de fer la pasta brisa i em feia mandra baixar a comprar-la, he folrat el motllo amb una pasteta feta amb: un tub de galetes maria + 2/3 d'un got de llet + una mica de mantega fosa. Tot ben treballat i enfornat uns 10' abans de farcir-ho.

brownies

Avui us penjo la recepta de brownies que em va passar la Julie quan vàrem ser a casa seva, a Seattle. Segons ella, el truco és utilitzar una xocolata gairebé pura. Home, jo tan pura no la gasto ! L'última vegada que els vaig fer, vaig posar-hi xocolata al 80% del Sampaca i vàren quedar insuperables !



Desfeu 85 grs. de xocolata sense sucre al bany maria amb 85 grs. de mantega que estigui a temperatura ambient. Vigileu que l'aigua del bany maria no bulli i si ho comença a fer, afegiu-hi una mica d'aigua freda per aturar-ho. Un cop desfeta la xocolata/mantega, i fora del foc, remenar bé fins que quedi una pasta fina. Afegiu-hi 300 grs. de sucre. Un cop ben remenat, afegiu-hi 3 ous remenant bé un abans de tirar-hi l'altre. Tirar-hi un polsim de vainilla en pols, una mica de sal i 105 grs. de farina. Quan ho tingueu tot plegat ben remenat, ho aboqueu en una llauna rectangular una mica alta (que no sigui gaire gran, la meva fa un pam i mig de llarg / 1 pam d'ample) embadurnada amb mantega i enfarinada i ho enforneu uns 30 minuts a 180º (el forna ja ha de ser calent).

Als meus nens no els agrada trobar-s'hi nous i per això no n'hi poso... però l'autèntica recepta americana en porta a bocins !!!

cigrons a la bella Aurora

... i l'Aurora és la mama d'una gran amiga que ja ha sortit en aquest bloc !

Poseu una mica d'oli en una paella i fregiu-hi una ceba tallada molt fina i un all tallat també fí, sense deixar que es cremin. Retireu-ho i en el mateix oli fregiu-hi una llesca de pa (mireu que tampoc es cremi !). Poseu en el vas de la batidora: l'oli de la pella + la ceba + l'all + el pa + un gotet de vi blanc i un altre d'aigua (millor si és brou). Tritureu-ho i corregiu el punt de sal. Ajunteu els cigrons cuits amb aquesta salsa i deixeu que facin xup-xup una estona. Podeu acompanyar-los amb ou dur i trocets de bacon o xoriço.

Ei ! l'acabo de fer i, com que m'he passat amb el vi, he tornat la salsa un cop ben triturada a la paella i he deixat que es redueixi el vi, he afegit una mica més de brou (de cubito, no t'ho perdis !) i ara està estupendaaaa ! ... crec que l'Aurora n'estaria orgullosa !

cigrons amb gambes

Aquesta recepta me la va passar la meva tieta i me la va dir amb veu fluixa perque és moooolt fàcil.

Fregiu gambes (ella les posa congelades, jo quan he fet aquest plat les he posat fresques i de Palamós !!!) i guardeu-les en un plat. En el mateix oli, feu un bon sofregit abundant de ceba i tomàquet. Quan estigui tot plegat ben confitat, afegiu-hi els cigrons cuits, les gambes, uns quants alls picats i julivert. Tireu-hi una mica d'aigua o brou i deixeu-ho fer xup-xup una estona.

pa de pizza

I aquesta recepta és d'una altra gran amiga que tampoc crec que tingui inconvenient en veure-la penjada al bloc, oi que no Montse ???!

En el recipient de la panificadora poseu 60 grs. de salsa de tomàquet (pot ser casolana o de tomàquet fregit) + 170 d'aigua (però jo hi poso llet i queda estupendu) + 350 grs. de farina + 1 cullerada d'orenga sec + 50 grs. de parmesà ratllat + 2 culleradetes de sucre (per tal que el pa quedi més rossenc) + 1'5 culleradeta de sal + 15 grs. d'oli + 1'5 culleradeta de llevat. Jo programa el programa bàsic.

pa de llet

Aquesta és una recepta d'una gran amiga que no tindrà cap inconvenient en que la publiqui en el bloc... oi que no, Moni ????

Poseu en el recipient de la panificadora, i en aquest ordre, 300 ml. de llet + 2 culleres grans de mantega + 2 ous + 1'5 culleres petites de sal + 1'5 cullera gran de mel + 600 grs. de farina (jo poso mig de farina de blat i mig de farina d'espelta) + 2 culleres petites de llevat. Podeu utilitzar la cullera dosificadora de la panificadora, jo però ho faig una mica a ull... Seleccioneu el programa de dolç (en la meva màquina és el 6 però a la màquina de la Moni és el 4...) el qual, més o menys, dura unes 3 hores. La recepta és per un pa de 1 kg.

sopa de ceps

Aquesta sopa tinc entès que és polonesa. Les mides que us poso són per una gentada (nosaltres erem 13 i en va sobrar !) així doncs, si sou menys us tocarà calcular.

Posar en remull 15o grs. de ceps secs en aigua bona i tèbia durant 3/4 d'hora. Mentre, fer un brou amb "cubito" ja que amb brou "verdader" no queda tan bona (poseu tants plats d'aigua com gent tingueu a sopar + 1/2 cubito per persona). Escorreu molt bé els ceps i trinxeu-los. Coleu l'aigua dels ceps amb un colador ben fi o amb un colador amb un drap. Tirar aquesta aigua colada dins el brou. A banda, feu un sofregit de ceba tallada ben fina amb mantega i vigileu que no se us cremi ! Tireu-la també dins el brou. Afegiu-hi els ceps i deixar-la fer xup-xup uns 10' - 15'. Finalment, tireu-hi 1/2 l. de crema de llet i uns pocs llacets per persona que haureu bullit a part i haureu deixat "al dente". Deixeu-la fer un bull durant uns minuts i servieu-la calenta.

lluç al forn

Aquesta recepta és d'un amic metge que a més cuina aquest plat boníssim !!

Compreu un lluç sencer i feu que us treguin l'espina i us el deixin obert com un llibre. Saleu i empebreu (pebre blanc) el peix per dins i torneu-lo a tancar. Col.loqueu-lo en una plata que pugui anar al forn, untada amb mantega. Cobriu el peix amb 1 kg. de nata muntada sense sucre (es pot comprar a les pastisseries i als súpers). Forn ben calent uns 20-25'. Mentre es cou, aneu-li tirant per sobre la nata que es va fonent. El podeu servir amb unes patates cuites al forn, o amb unes verduretes fetes al vapor.

llom amb prèssecs

Aquest plat era una de les especialitats d'una tieta meva (juntament amb el vitelo tonato el qual no va arribar mai a ensenyar-me com es feia ...). No us poso les quantitats justes ja que l'Azuzena em va passar la recepte amb les mides a ull !

Saleu i empebreu un bon llom de dos colors i enrossiu-lo en oli a foc fortet. Quan ja estigui ben daurat, afegiu-hi força ceba tallada ben fineta i abaixeu el foc. Quan la ceba estigui ben caramelitzada, afegir-hi els préssecs en almíbar escorreguts (jo tallo cada tros en dos) i tirar-hi un bon raig de l'almíbar. Deixeu que faci xup-xup a foc fluix i, passats uns 10', ruixar-ho amb un bon raig de xerès sec. Deixeu que es cogui uns 40' en total ! Talleu la peça de carn quan sigui freda per tal que no es trenqui i feu-ne talls ben fins.

llom amb prunes

Aquesta recepta és de la meva mare (com tantes !) i és molt resultona.

És millor fer-la amb un llom de dos colors (per sis persones, un llom d'uns 750 grs.). Feu-li un forat al mig (jo li demano al tocinaire que me'l faci) i li entatxoneu les prunes (a ser possible sense os), tantes com pogueu. Un cop fet això, saleu i empebreu el llom i el daureu a foc fortet. Quan estigui rossenc el treieu de la cassola i, en aquell mateix oli, hi tireu ceba tallada ben fineta (uns 200grs.). Deixeu que es faci a foc fluix i quan estigui ben caramelitzada, hi torneu a posar la carn + 1/4 l. de vi negre + la pell d'una llimona en un tros + el suc de la llimona + 125 grs. de sucre (la quantitat de sucre sempre ha de ser la meitat de la quantitat de vi). Deixeu-ho fer xup-xup a foc lent uns 40'. Afegiu un grapat de prunes al guisat 10' abans d'acabar la cocció.

grattin de patates

Amb una col.lega francesa vàrem tenir una discussió sobre com es feia el grattin dauphinois. Quan va saber que jo no hi posava crema de llet, de què que no s'infarta ! Jo el faig així:

Tallo les patates pelades ben fines amb la mandolina. En una plàtara que pugui anar al forn vaig fent capes de: patates, a sobre espolso amb sal+pebre+orenga, per sobre hi escampo formatge gruyère o emental ratllat, i així fins acabar amb una capa de formatge. Llavors tiro pel damunt de tot plegat una tassa (200 ml. aprox.) de brou (que es pot fer amb un "cubito") i ho deixo al forn, no gaire fort, entre 1 hora i 1h 30'. Vosaltres mateixos, ha de quedar tot plegat ben rossejat i el brou ha d'haver-se consumit. Queda boníssim com acompanyament d'una carn !!!

sopa de la Cerdanya

Aquest Nadal he preparat alguns plats bon, barats i bonics... un d'ells, aquesta sopa de la Cerdanya:

En una cassola amb aigua (tanta com plats de sopa necessiteu), feu bullir un òs de pernil normal i un de salat (renteu-lo abans per treure-li la sal), tres porros tallats a trossos i 5 ó 6 patates pelades i tallades a quarts. Quan les patates estiguin cuites, treure els ossos i triturar-ho tot bé (jo ho he fet amb el thermomix) fins que quedi una crema ben fina. Corregir el punt de sal i servir calentona i, si es vol, amb quadradets de pa fregit