panellets...

Avui he intentat fer per primera vegada a la meva vida, panellets. M'he informat a Internet, he preguntat a totes les meves amistats com els fan, he pres notes ... I, finalment, m'hi he llançat. He dubtat molt en apuntar aquesta recepta al bloc ja que en els blocs de cuina tot surt bo, bonic i fantàstic... Els meus panellets han estat un petit fracàs !!! Ara, un cop fets, els de casa em diuen que estan boníssims però, la veritat és que no ha estat una bona experiència. M'han quedat durs, i m'ha estat impossible enganxar els pinyons i fer aquelles formes tan típiques... Finalment he acabat fent figuretes !


He bullit mitja patata petita amb la pell. Un cop cuita, l'he pelada i xafada amb una forquilla. Quan encara era calenta, hi he afegit un rovell d'ou i he seguit remenant. Llavors he afegit 350 grs. de sucre de llustre. Després de treballar-ho (potser massa...!) he afegit 1/2 kg. d'ametlla molta i he seguit treballant fins tenir una bola (...potser massa compacta ???). L'he deixada reposar una horeta i llavors a començat el calvari: fer les boletes, mullar-les en clara d'ou, deixar-les eixugar una miqueta i intentar enganxar-hi els pinyons: ai mare !!! Llavors he atacat amb els d'ametlla i ha estat una mica més fàcil. Per fer els de codonyat, he optat per fer formetes "lliures" i posar-hi al mig un trosset de codonyat. I quan ja no podia més de barallar-me amb els elements, he decidit treure el corró i fer formes com si es tractés de fer galetes. Tot ben pintadet amb ou i cap al forn (uns minuts al forn normal i uns minuts a gratinar)

1 comentari:

  1. Així és com els feim a casa:
    PANELLETS TRADICIONALS I PANELLETS DE COCO

    Ingredients:

    Pasta base.
    .500 grs d'ametlla crua mòlta
    .100 grs. de patata(o moniato)bullida amb pell
    .400 grs de sucre en pols
    .1 vermell d'ou
    .La pell d'una llimona ratllada.
    .Per als tradicionals, a més: pinyons i 1 vermell.


    .Per als de coco, a més:

    .120 grs de coco i sucre per arrebossar.

    Preparació:

    Mesclau amb les mans tots els ingredients de la pasta base. Formau una bolla i guardau-la a la gelera durant 24 hores (això és molt important, perquè la pasta s'endureix i permet manejar-la i donar-li forma).

    L'endemà, separau la pasta en dues parts. Preneu una part i formau bolletes per als panellets tradicionals.

    Arrebossau-los amb pinyons, prement amb els dits perquè hi quedin adherits. Remenau el vermell d'ou i pintau-los amb un pinzell de cuina. Enfornau-los a 180º durant uns 10-15 minuts, fins que es daurin una mica. Treis-los del forn.

    Per als de coco, preneu l'altra part de la pasta, mesclau-la amb el coco fins que hi quedi ben incorporat. Formau cons i arrebossau-los amb sucre normal. Enfornau-los a la mateixa temperatura per un període similar, fins que la punteta prengui color. Treis-los del forn i deixau-los refredar.

    Es poden conservar durant una bona partida de dies.

    Aquesta tardor la publicaré al nostre bloc, però vull compartir-la amb tu. Crec que el que t'ha fallat és el temps de repòs.
    Jo som mestra d'escola. Faig la pasta base el dia abans i l'endemà els nins i les nines fan els panellets. T'assegur que va bé. Sí que és cert que a vegades els pinyons són difícils d'enganxar i sempre se'n perd algun després de passar pel forn.
    Esper haver-te ajudat una mica. Salutacions!

    Maria Antònia

    ResponElimina